Δημοσιεύματα για απόβαση του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε Ελληνικά νησιά

Δημοσιεύματα για απόβαση του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε Ελληνικά νησιά

Αρ. Πρωτ. 9718/25.01.2011

Προς Υπουργούς:

- Εξωτερικών

- Εθνικής Άμυνας

Ανησυχία και ποικίλα ερωτηματικά προκαλούν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που φέρουν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να σχεδίαζε απόβαση σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, το σχέδιο καταστρώθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βαριοπούλα», η οποία προετοιμάστηκε την περίοδο 2002-2003, στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου με στόχο την αποδυνάμωση της Κυβέρνησης Ερντογάν. Η όλη επιχείρηση, μάλιστα, περιλάμβανε την πρόκληση κρίσης με την Ελλάδα με θερμά επεισόδια στον εναέριο χώρο και στα ύδατα του Αιγαίου.

Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση είχε για στόχο την τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο, έτσι ώστε να προκληθεί κρίση γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο. Στα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν, μάλιστα, αναφερόταν ότι σκοπός ήταν η πραγματοποίηση εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η κρίση που θα ξεσπούσε θα ήταν όμοια με αυτή των Ιμίων. Τα στοιχεία αυτά προκαλούν πολλά ερωτηματικά, αλλά και εντεινόμενη ανησυχία σχετικά με τις προθέσεις της γείτονος χώρας, αλλά και την πληροφόρηση που ενδεχόμενα είχε η χώρα μας και το στρατιωτικό επιτελείο.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Κατά πόσο η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας, γνώριζε για το σχέδιο απόβασης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στα ελληνικά νησιά, με στόχο την απορρύθμιση και την πρόκληση κρίσης και σε τι ενέργειες είχε προχωρήσει για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Απαντήσεις Υπουργείων